Sted: Frankrig, Rhône

Fra: 04/06/2019 til 04/08/2019

Mere hvidvin i franske glas

Franskmændene skænker stadig mere hvidvin i glassene – og mindre rødvin. Mellem 2010 og 2018 er salget af hvidvin til de franske forbrugere ifølge analysefirmaet IRI således vokset med 4,5% – en stigning på 7,2 mio. liter – mens salgspilen for rødvin er dykket med 20% svarende til 108 millioner liter vin. Også salget af rosé har haft vind i sejlene – her lyder væksten på 51 mio. liter.

Ændrede spisevaner er en af årsagerne til, at stadig flere franskmænd svigter rødvinen. Man spiser lettere mad og mindre oksekød – og netop sidstnævnte ledsages jo traditionelt af en god flaske rødvin. Ifølge forskningscentret CRÉDOC (Centre de Recherche pour l’Étude et l’Observation des Conditions de Vie) er forbruget af oksekød i Frankrig faldet med hele 12% inden for de sidste ti år.

Også Rhône er med på vognen

Vinproducenterne lytter selvsagt til forbrugerne, og i fx Bourgogne er produktionen af hvidvin steget i de senere år, så den i dag udgør to tredjedele af den samlede vinproduktion.
Selv i Rhône, der for de fleste er indbegrebet af store rødvine, begynder stadig flere vinhuse at dyrke hvidvinsdruer – og ifølge Wine-Searcher med stor opbakning fra vinproducentforeningen Inter Rhône. Gennem de sidste ti år har foreningen ansporet især de mindre producenter til at plante flere grønne druer.

Men i Rhône er det stadig rødvinen, der har førertrøjen på. Sidste år var 80% af den vin, der blev fremstillet i distriktet, rødvin, 14% var rosé og kun 6% hvidvin. Hos Inter Rhône har man et mål om at nå op på en årlig hvidvinsproduktion på 15%.
Men er det nu en god idé med mere hvidvin i dette sydfranske distrikt, når man tænker på den globale opvarmning og en fremtid med øgede gennemsnitstemperaturer?

Den gode drue Vermentino

Sandt nok, så kan det komme til at knibe med Rhônes traditionelle hvidvinsdrue, Viognier – især i den sydlige del af distriktet. Allerede nu er der problemer, da druen relativt hurtigt bliver sød og fuld af sukker, hvilket betyder, at man må høste den, før den har færdigudviklet sin aroma.
Men så er der den grønne drue Vermentino, der er mere varmeresistent, og som derfor også vinder stadig mere terræn i Sydrhône.
Vinproducenterne i Rhônes mange appellationer lader sig da heller ikke afskrække af den globale opvarmning, når det gælder dyrkning af grønne druer. I fx Gigondas, der netop befinder sig i den sydlige del af distriktet, er 99% af den vin, der fremstilles i dag, rødvin og 1% rosé. Men nu har appellationen ansøgt om at få AOC-status for en hvidvinsproduktion. Hvis en sådan tilladelse bliver givet, venter der et større arbejde med at omlægge nogle af vinmarkerne fra rødvins- til hvidvinsdruer.

Vinavisen uge 18 / 2019